Kulinarnie

TARTA JOGURTOWA

03.01.18

Potrzeba czegoś słodkiego czasem jest tak silna, a do sklepu tak daleko! Nerwowo przeszukane pojemniki z czymś słodkim świecą pustkami;) Do gotowych przepisów nie ma co zaglądać, bo na pewno się nie znajdzie wszystkich potrzebnych składników, więc witaj improwizacjo:) Chyba moja ulubiona forma pieczenia;)

Wczoraj dostałam od Was sporo zapytań o to ciacho, więc zmobilizowaliście mnie do wpisu i już spieszę z przepisem. Wyszła pyszna więc warto!

SkładnikiOpis
Składniki na ciasto kruche
250 g mąki pszennej
140 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
3 żółtka
2 - 3 łyżki śmietany 18%
1/3 szklanki cukru trzcinowego
Masa serowa
2 serki waniliowe homogenizowane
2 jogurty greckie (2x400ml)
2 żółtka
2/4 szklanki cukru pudru
5 dużych łyżek śmietany 18%
2 łyżki pasty waniliowej
Składniki na ciasto kruche wymieszać dziarsko w misce (masło powinno być dobrze schłodzone), następnie wyłożyć nim formę do tarty, podziurkować widelcem (moja miała średnicę 24 cm). Podpiec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut, tak żeby się lekko zarumieniła. Następnie dodać wymieszane ze sobą składniki masy serowej. Całość piec w temperaturze 180 stopni jeszcze przez 60 minut do zarumienienia się tarty. Na sam koniec (na około 10 minut) włączyłam termoobieg do zarumienienia się. Żeby dobrze kroiło się tartę poczekajcie do jej wystygnięcia (o co trudno :). Można posypać cukrem pudrem i dodać mrożone owoce czerwonej porzeczki. Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz