Kulinarnie

DYNIOWE Z GRUSZKĄ

01.05.18


 

Ciasto dyniowo-gruszkowe wersja bezglutenowa

Mam słabość do ciast z soczystymi gruszkami, zwłaszcza tych czekoladowych. Ale nie mogłam przejść obojętnie obok pomarańczowej bezglutenowej wersji. Przepis znalazłam u niezwykle utalentowanych @foodstoies.

Czego użyłam:

200 g upieczonej małej dyni hokkaido (pokrojona na ćwiartki dynia pieczona przez 45 minut w piekarniku w temperaturze 180 ° C )
180 ml mleka ryżowego
Zmiksowałam oba składniki tworząc puree z dyni.
Dodałam szczyptę soli.

Składniki na ciasto z dyni
450 g puree z dyni (patrz wyżej)
270 g mąki ryżowej
225 g miękkiego masła
150 g cukru trzcinowego
4-5 jaj w zależności od wielkości
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
szczypta splo
6 zgrabnych gruszek, użyłam konferencję

Sposób przyrządzenia

Miękkie masło utrzyj z cukrem trzcinowym aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj żółtka, puree z dyni, mąkę ryżową wraz z wymieeszanym proszkiem do pieczenia, cynamonem i gałką muszkatołową.
Oddzielnie ubij białka i dodaj na sam koniec do masy ciasta. Nada mu to lekkości. Przelej ciasto do formy do pieczenia (moja miała średnicę 25 cm), a następnie włóż do ciasta obrane, umyte i wysuszone gruszki z ogonkami (podcinam im zawsze górę, żeby bezproblemowo stały w formie). Piecz przez 60-65 minut. Po wystygnięciu oprósz cukrem pudrem. Smacznego!

Oryginał przepisu znajdziecie pod linkiem:
https://ourfoodstories.com/2017/09/gluten-free-pear-pumpkin-cake.html/

1 comment on “DYNIOWE Z GRUSZKĄ”

Dodaj komentarz