Blog

Podróże

LATO

09.23.17

Nie ma co się czarować, patrząc za okno, lato to jednak wspomnienie…A tu większości chce się tych dni słonecznych, ciepłych. No chce jeszcze! Nasz dobrze skonsumowany ostatni dzień wakacji, wyostrza apetyt na więcej. Łapać tym bardziej będziemy tego co przyniesie jesień. Póki co, rozgrzewamy nasze apetyty owocami zapiekanymi pod kruszonką. A mamy tego dobrodziejstwa całą masę: jeżyny, śliwki, jabłka… Nasze ulubione z mąką orkiszową albo migdałową. Zapiekacie? Trzymajcie się ciepło!

PS. Te bardzo fajne magnetyczne puzzle to Mudpuppy, znajdziecie je np tutaj.

 

Read More

Czekolada / Kulinarnie

BROWNIE PIERNIKOWO-TRUFLOWE

09.13.17

Chodzisz po domu w poszukiwaniu czegoś słodkiego, do kawy idealnego, do pohamakowania wskazanego 🙂 😉 i przychodzi Ci z pomocą motywator w postaci zrób ciacho z Pierników Toruńskich bo do 31 sierpnia konkurs. To robię! Z moich ulubionych serc w czekoladzie deserowej #przepisnakopernika poniżej. A informacje o konkursie i nagrodach znajdziecie na stronie http://konkurs.kopernik.com.pl

No to kto ma ochotę na pyszne PIERNIKOWO-TRUFLOWE BROWNIE? 🙂

Read More

Miejsca

DLACZEGO JABŁOŃ

05.22.17

Ma ponad 70 lat i jest już dorodną staruszką, która potrafi zaskoczyć swoimi plonami, ale co dwa lata, bo jak się dowiedzieliśmy, jabłonie potrzebują porządnej regeneracji. Poprzedni właściciel miał fantazję sadząc ją pośrodku pola, mój tato dokończył dzieło 7 lat temu sadząc drzewa iglaste dookoła niej. I tak stoi otoczona zielonymi sosnami i jodłami, ciesząc nasze oczy i dostarczając nam mnóstwo hamakowego relaksu.

Read More

Kulinarnie

WOODLAND TARTA

04.14.17

Niedzielne popołudnie, może nie słoneczne ale zdecydowanie wiosenne. Robimy niespodziankę dzieciom, będzie piknik w lesie 🙂 Na samą myśl jest radość.

Read More

Kulinarnie

COFFE MY LOVE

02.12.17

Gdyby nie Chemex, to pewnie nie rozkochałabym w sobie aż tak kawowych smaków i aromatów. Zdecydowanie ten alternatywny sposób parzenia kawy, jak i sam kształt naczynia skradł moje serce. Jest jeszcze jeden największy plus 🙂 kawa w ten sposób parzona, rubinowa, niezmącona w swej barwie, potrafi najlepiej smakować na zimno, zwłaszcza kiedy robię zdjęcia i nie da się, po prostu nie da się jej wypić ciepłej 🙂

Te wyczuwalne nuty wanilii, czekolady, orzechów albo cytrusów rekompensują wszystko.
I towarzystwo Piotra, wiecznie zaciekawionego tym co robię 🙂 Kocham!

Read More