Kulinarnie

TARTA SEROWO-MORELOWA

08.14.17

SkładnikiOpis
Składniki na ciasto kruche
250 g mąki pszennej
140 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
3 żółtka
2 - 3 łyżki zimnej wody

Masa serowa
3 serki waniliowe homogenizowane
250g serka mascarpone
3 jajka
4 łyżki cukru pudru
około 14 dojrzałych moreli
Składniki na ciasto kruche wymieszać dziarsko w misce (masło powinno być dobrze schłodzone), następnie wyłożyć nim formę do tarty (moja miała średnicę 24 cm). Podpiec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Następnie dodać wymieszane ze sobą składniki masy serowej (białka ubijam na sztywną pianę z 4 czubatymi łyżkami cukru i dodaję na sam koniec do reszty składników i delikatnie mieszam drewnianą łyżką). Morele umyć, przepołowić i rozłożyć na masie serowej. Całość piec w temperaturze 180 stopni jeszcze przez 60 minut do zarumienienia się tarty. Żeby dobrze kroiło się tartę poczekajcie do jej wystygnięcia (o co trudno :). Można posypać cukrem pudrem i jagodami. Smacznego! Dajcie koniecznie znać czy dobra 🙂

Dodaj komentarz