CIASTA / Kulinarnie

TARTA CYTRYNOWO -SEROWA Z SOSEM KARMELOWYM

04.15.19

Połączenie słodkiego z przyjemną nutą świeżej cytryny to na pewno zasługa ostatniego wyjazdu do Portugalii. Jak już wpadłam po uszy w poszukiwanie idelanego przepisu na Pastéis de nata, to gotowanie skórki cytryny, z laską wanilii i cynamonu stało się prawie codzienną rutyną. I tak cytrynowy mus wskoczył ostatnio do tarty serowej okraszonej sosem karmelowym i przepadłam:)
Spróbujcie, jestem ciekawa komu też przypadnie do gustu:)!

Składniki na ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
140 g masła osełki, zimnej
1 żółtko
2-3 łyżki zimnej wody

Masa cytrynowo-serowa:
1/2 szklanki soku z cytryn
skórka obrana z 4 cytryn
5 jajek
1/2 szklanka cukru trzcinowego
1 laska wanilii
1 laska cynamonu cejlońskiego
400 g serka kemowego/śmietanowego/waniliowego

Składniki na ciasto kruche drobno kroimy, mieszamy i wykładamy sód i boki tortownicy z wysuwanym dnem. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach na termoobiegu. Niech się zarumieni;) Wyjmujemy i studzimy.
Przygotowujemy masę serową: sok z cytryn wlewamy do garnuszka, dodajemy skórkę, laskę wanilii, cynamonu, cukier. Dobrze mieszamy na wolnym ogniu, dodajemy żółtka i czekamy, aż masa się zetnie i lekko zgęstnieje.
Ściągamy z ognia i przecedzamy przez sito. Studzimy i następnie dokładamy ser, białka ubite na sztywną masę, wszystko delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

SOS KARMELOWY
4 łyżki cukru
2 łyżki płynnego miodu
pół łyżeczki masła osełki
1/4 szklanki śmietany 36%

Do małego żeliwnego rondelka wsyp 4 łyżki cukru, mieszaj do momentu kiedy nie uzyska lepkiej, płynnej ciemnorudej konsystencji. Zdejmij z ognia i następnie dodaj masło i miód i nie przestawaj mieszać. Na koniec dodaj śmietankę. Karmel powinien być kremowej konsystencji. Możesz przelać do do słoika do ostygnięcia. A po upieczeniu tarty polewać, smarować kawałki ciacha ku rozpuście;)

Dodaj komentarz