Kulinarnie

SZARLOTKA

07.30.18

 

Z powodu suszy spadła nam chyba połowa niedojrzałych jabłek. Dałam im tydzień na „leżakowanie” w pełnym słońcu i wczoraj finalnie zrobiłam z nich pierwszy użytek. Przepis jest banalnie prosty, jak na tą leniwą aurę na zewnątrz przystało. Szarlotka koniecznie powinna być konsumowana gorąca a jeśli chłodzona to co najwyżej porządną porcją lodów waniliowych;)


 

 

 
 

SkładnikiOpis
Składniki na ciasto kruche
300 g mąki pszennej
175 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
3 żółtka
2 - 3 łyżki śmietany 18%
1/4 szklanki cukru trzcinowego

Jabłka, w ilości około 10 sztuk
(tak by wypełnić naczynie do pieczenia - moje miało średnicę 23 cm)
łyżka cynamonu
Składniki na ciasto kruche wymieszać dziarsko w misce (masło powinno być dobrze schłodzone) a następnie wstawić do lodówki na 1h. Jabłka obrać, pokroić w dowolne formy (moje były dość duże) i podsmażyć delikatnie z cynamonem. Wymieszałam jabłka soczyste słodkie z kwaśnymi i nie dodawałam cukru, osłodził je naturalnie cynamon. Wyłożyłam je do formy a następnie rozwałkowałam wcześniej schłodzone ciasto dość cienko i pokroiłam w paski, które rozłożyłam na cieście.
Piekłam przez godzinę w temperaturze 170 stopni.
Wyszło chrupiące i idealne na natychmiastowe zjedzenie:)

Dodaj komentarz