CIASTA / Kulinarnie

CIASTO DYNIOWE Z GRUSZKĄ

10.28.18

Gdyby przypadkiem ktoś równie intensywnie wzdychał do soczystych gruszek skąpanych w cieście z roztopioną w nim białą czekoladą, to mam dla niego remedium 😉

Tak to jest o tej porze roku, że wyciągam dynię z piekarnika jedną za drugą i robię oprócz zup kremowych, ulubioną pastę z suszonymi pomidorami i pietruszką do smarowania pieczywa i zawsze zostaje coś na słodkie.

Czego użyłam:

200 g upieczonej małej dyni hokkaido (pokrojona na ćwiartki dynia pieczona przez 45 minut w piekarniku w temperaturze 180 ° C )
180 ml dowolnego mleka (krowiego lub roślinnego)
Zmiksowałam oba składniki tworząc puree z dyni.
Dodałam szczyptę soli.

Składniki na ciasto z dyni
450 g puree z dyni (patrz wyżej)
270 g mąki pszennej
175 g miękkiego masła
80 g roztopionej białej czekolady
50 g cukru trzcinowego
4 jaja średniej wielkości
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
6 dojrzałych gruszek

Sposób przyrządzenia

Miękkie masło utrzyj z cukrem trzcinowym aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj żółtka, puree z dyni, mąkę pszenną wraz z wymieszanym proszkiem do pieczenia. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej a następnie ostudzoną dodaj po woli do ciasta i wymieszaj.
Oddzielnie ubij białka i dodaj na sam koniec do masy ciasta. Nada mu to lekkości. Przelej ciasto do formy do pieczenia (moja miała średnicę 25 cm), a następnie włóż do ciasta obrane, umyte i wysuszone gruszki z ogonkami (podcinam im zawsze górę, żeby bezproblemowo stały w formie). Piecz przez 60-65 minut. Po wystygnięciu oprósz cukrem pudrem. Smacznego!

Dodaj komentarz