Kulinarnie

WOODLAND TARTA

04.14.17

Niedzielne popołudnie, może nie słoneczne ale zdecydowanie wiosenne. Robimy niespodziankę dzieciom, będzie piknik w lesie 🙂 Na samą myśl jest radość.

Tarta z jagodami i malinami prosto z piekarnika trafia do skrzyni, gorąca herbata w termosie obowiązkowa, dzieci podekscytowane, silnik w aucie rozgrzany. Jedziemy. 15 minut później towarzystwo najbardziej rozradowane jest absolutnie nie do dobudzenia. Sen jak kamień. Matko nie planuj za wiele, bo przy dzieciach wszystko jest nieprzewidywalne. Cisza nie powiem, wyborna 🙂 zapach lasu, wyśmienite towarzystwo i naprawdę smaczne ciacho. Bardzo proste więc dzielę się przepisem, jak zwykle spontanicznie popełnionym.

Cudne dekoracje leśne znajdziecie u @partydeco.pl dla których robiliśmy sesję 🙂

TARTA SEROWA Z JAGODAMI I MALINAMI

SkładnikiOpis
Składniki na ciasto kruche:
200 g mąki pszennej
120 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
2 - 3 łyżki zimnej wody

Masa serowa
8 serków waniliowych homogenizowanych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka
szklanka jagód (ja dodałam mrożonych)
pół szklanki malin (j.w.)
Składniki na ciasto kruche wymieszać dziarsko w misce (masło powinno być dobrze schłodzone), następnie wyłożyć nim formę do tarty (moja miała średnicę 24 cm).Podpiec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Następnie dodać wymieszane ze sobą składniki masy serowej, posypane jagodami i malinami. Całość piec w temperaturze 180 stopni jeszcze przez 45 minut do zarumienienia się tarty. Koniecznie wystudzić, by móc spokojnie kroić.

1 comment on “WOODLAND TARTA”

Odpowiedz na „HaniawandaAnuluj pisanie odpowiedzi