Składniki | Opis |
Składniki na ciasto kruche 250 g mąki pszennej 140 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę 3 żółtka 2 - 3 łyżki zimnej wody Masa serowa 3 serki waniliowe homogenizowane 250g serka mascarpone 3 jajka 4 łyżki cukru pudru około 14 dojrzałych moreli | Składniki na ciasto kruche wymieszać dziarsko w misce (masło powinno być dobrze schłodzone), następnie wyłożyć nim formę do tarty (moja miała średnicę 24 cm). Podpiec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Następnie dodać wymieszane ze sobą składniki masy serowej (białka ubijam na sztywną pianę z 4 czubatymi łyżkami cukru i dodaję na sam koniec do reszty składników i delikatnie mieszam drewnianą łyżką). Morele umyć, przepołowić i rozłożyć na masie serowej. Całość piec w temperaturze 180 stopni jeszcze przez 60 minut do zarumienienia się tarty. Żeby dobrze kroiło się tartę poczekajcie do jej wystygnięcia (o co trudno :). Można posypać cukrem pudrem i jagodami. Smacznego! Dajcie koniecznie znać czy dobra 🙂 |