CIASTA / Kulinarnie

Pierniczkowe ciasteczka

12.06.18

Robi się je błyskiem, znikają jeszcze szybciej. 10 minut przygotowania ciasta i potem w zależności od grubości 15 do 20 minut w piekarniku. A zapach i smak to jest ten, który kusi Wszystkich którzy znajdą się w zasięgu słoika, gdzie z założenia powinny wytrzymać choć jeden dzień 😉

Pysznych Mikołajek dla WAS !

Składniki:

500 g mąki pszennej
300 g miodu rzepakowego
130 g masła osełki
1 jajko
1 łyżka startej skórki pomarańczy
1 łyżka cynamonu i 1 łyżka gałki muszkatołowej

Miód, masło, cynamon, skórka pomarańczy i gałkę muszkatołową rozpuść na bardzo małym ogniu a następnie ostudź. Dodaj pozostałe składniki i wyrób dobrze ciasto. Następnie rozwałkuj na grubość około 3 mm i lekko podsyp mąką. Wykrój formy na jakie masz ochotę:) najfajniejsze są te najmniejsze, potem jest ciacho na raz;) W piekarniku ciasto powinno być około 10 minut a potem czujnie w zależności od mocy piekarnika w temperaturze 180 stopni doglądane. Gdy się zarumieni, wyciągaj. Smacznego!

 

Dodaj komentarz