Czekolada / Kulinarnie

BROWNIE PIERNIKOWO-TRUFLOWE

09.13.17

Chodzisz po domu w poszukiwaniu czegoś słodkiego, do kawy idealnego, do pohamakowania wskazanego 🙂 😉 i przychodzi Ci z pomocą motywator w postaci zrób ciacho z Pierników Toruńskich bo do 31 sierpnia konkurs. To robię! Z moich ulubionych serc w czekoladzie deserowej #przepisnakopernika poniżej. A informacje o konkursie i nagrodach znajdziecie na stronie http://konkurs.kopernik.com.pl

No to kto ma ochotę na pyszne PIERNIKOWO-TRUFLOWE BROWNIE? 🙂

 

SkładnikiOpis
125 g pierniczków toruńskich (paczka serc w deserowej czekoladzie)
180 g cukierków truflowych w czekoladzie może być również czekolada deserowa 🙂
100 g masła
2 jaja
60 g cukru trzcinowego
3/4 szklanki mąki ryżowej (może być również pszenna)
szczypta soli
2 łyżki kakao
3/4 szklanki orzechów laskowych
Potrzebna będzie keksówka o wymiarach standardowych 22 cm x 9 cm, wysmarowana masłem i obsypana mąką. W rondelku rozgrzej na małym ogniu trufelki /bądź czekoladę wraz z masłem. Przestudź, by nie było to za gorące.
W misce wymieszaj mąkę z solą, orzeszki i dwie łyżki kakao oraz rozkruszone na drobne kawałki pierniczki (ja kruszyłam ręcznie). Jaja ubij wraz z cukrem a następnie dodaj przestudzoną masę czekoladową. Na końcu dodaj mieszankę z mąką. Przełóż dobrze wymieszane ciasto do keksówki i wstaw do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 25 minut. Ciacho powinno być wilgotne i pyszne. Poczekaj aż wystygnie by łatwo się kroiło:) Smacznego!

Dodaj komentarz